19/11 Historisk filmvisning

Vi har planerat in en filmsession och där vi har bjudit in historielärare, Björn Ivarsson Lilieblad som har ett brinnande intresse för populärkultur. Vi kommer efter filmen sedan ha en diskussionsgrupp i för att reflektera över filmen.

Goodbye, Lenin! – en man som bli arresterad i 1989 är så illatvungen att låtsas för sin mamma att östtyskland och västtyskland fortfarande finns kvar när hon vaknar upp från en koma i 1990.

Iron Jawed Angels – handlar om ett gäng kvinnor i USA som kämpade för att få kvinnlig rösträtt. De satsar sitt äktenskap frihet och liv på spel för att få detta. De blev fängslad och fick tvångsmatade när de höll hungerstrejk. Baserad på verkliga händelser med bland annat Hillary Swank med i rollistan.

Sophie Scholl – die letzen tage – handlar om de sista dagarna av en mycket modig tysk motståndare till Hitlers regim. Baserad på verkliga händelser.

De andras liv (Das Leben der Anderen) – Filmen berättar om det otäcka och stundtals komiska systemet i forna Östtyskland. Det är tidigt 80-tal och den framgångsrika manusförfattaren Georg Dreyman och hans partner den populära skådespelerskan Christa-Maria Sieland är intellektuella stjärnor i ett socialistiskt samhälle. De tänker och agerar dock inte alltid lojalt med det politiska system de lever i. En dag blir kulturministern intresserad av Christa. Han låter en Stasi-agent vid namn Wiesler avlyssna deras lägenhet och under tidens gång blir Wiesler mer och mer fascinerad av deras liv…

Schindlers list – Oskar Schindler var medlem av nazistpartiet. Han var en riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till den framgång han eftersträvade. Men han tog mitt under andra världskriget plötsligt ställning och använde hela sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.

Undergången – Hitler och tredje rikets fall – Men vad hände egentligen de sista dygnen i Hitlers liv? Vilka var de andra människorna i kretsen kring Führern, som levde och arbetade i bunkern, under dessa sista dagar? Vilken var deras roll i historien och i skuggan av Hitler?

The Pianist – också baserad på verkliga händelser, en judisk mycket begåvad pianist ser hur nazis tar kontroll i polen och bestämmer mer och mer över judarna. Just när hans familj skulle arresteras lyckas han att fly.

Gå in och rösta fram den film du vill se!
http://www.facebook.com/questions/10151220021914508/?qa_ref=qd

Detta inlägg är publicerat i Kulturarrangemang och taggat . Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • Kalendarium

      There are no events.
  • Kategorier

%d bloggare gillar detta: