Sittningar

Under vår- och höst-terminerna anordnas flera sittningar, både så kallade fulsittningar och traditionella finsittningar.

Att gå på sittning

Att gå på sittning kan för den oinvigde verka exotiskt, men det är inte mer komplicerat än någon form av födointag i ett större sällskap. Vid vissa tillfällen är förtäringen av enklare slag medan det vid andra sittningar kan vara dukat för en trerättesmiddag. Gemensamt för alla sittningar är att det serveras någon form av alkohol. Olika former av spex och gyckel kan förekomma men det mest frekventa inslaget är den gemensamma sången.

Klädseln varierar mellan olika sittningar. Ibland är det finkäder som gäller medan det andra gånger önskas utklädsel efter tema. I det senare fallet uppskattas fantasi och uppfinningsrikedom – ju fler utklädda, desto roligare!

Ifall gällande klädkod är ”kavaj” innebär det att pågarna bör komma skrudade i skjorta, slips och naturligtvis, kavaj medan tösernas beklädnad bör bestå i klänning, kjol eller dress – elegantare än vardagsklädsel.

Om det däremot rör sig om en fulsittning är det vårt sektionsplagg som gäller.

För att uppnå en så njutbar sittning som möjligt så finns det vissa enklare etikettregler man bör följa.

 1. Man kommer i tid till en sittning!
 2. Man kommer absolut inte full till en sittning!
 3. Mannen har bordsdamen på sin högra sida och kvinnan har följdaktligen bordsherren på sin vänstra sida vid bordet. Detta är bra att komma ihåg när skålar utbringas eftersom att man av artighet först bör skåla med den man har till bordet.
 4. Bordsskål påkallas av någon av de sittande varefter hela bordet skålar.
 5. Det är oerhört ohyfsat att äta eller dricka när någon önskar nyttja hela bordets uppmärksamhet. Likaså är man naturligtvis tyst när någon talar.
 6. Toastmaster är kvällens värd och när man önskar att denne tar upp en sång ropar man i samstämmig kör: TEMPO!
 7. När toastmastern tar upp en sång så sjunger man samma sång som denne – helst i samma takt och tonart. Känner man sig osäker ifråga om sången kan man hålla sig en takt före, så att ingen blir efter när sången når sitt slut. Även den som inte äger medfödd sångröst bör delta i sången efter bästa förmåga.

Ost, Vin & Poesi

Ost, Vin & Poesi är den fulsittning under Nolle-P som brukar inleda terminen där vi provar viner, äter ost och läser poesi för varandra samt sjunger klassiska sittningssånger. Klädkod för alla utom nollan är vårt sektionsplagg.

Nollesittning

Nollesittningen är en trerätters finsittning som avslutar Nolle-P. Under kvällen utses årets nolla och årets fadder, och nollan blir ettor. Klädkod är kavaj.

Chilifesten

Chilifesten är en fulsittning som hålls under vårterminen. På Chilifesten serveras chili con carne och ett vegetariskt chilialternativ, bröd och nachochips. Chilifesten startar som en fulsittning med mat och sånghäfte, därefter brukar det bli musik, dans och mingel. Klädkod är sektionsplagg.

Vårsittning

Som avslutning på vårterminen anordnar festeriet en finsittning med vårtema. Klädkod är kavaj.

Julsittning

Julsittningen är en finsittning som arrangeras av festeriet i december som en avslutning på terminen och året. Den avgående ordföranden avtackas och det följande årets styrelse brukar passa på att presentera sig själva. Klädkod är kavaj.

Datum och priser för alla sittningar hittar du i god tid på vår hemsida och i vårt kalendarium.

Till aktiviteter.

 • Kalendarium

   There are no events.
%d bloggare gillar detta: